Citadelpark Gent

Buskruitfabriek Cooppal Wetteren

Vliegvelden WO I Regio Gent

WO I Munitiepark Kwatrecht

De Dodendraad

De Hollandstellung - Duitse WO I bunkerlinie

Reichsschüle Flandern - SS-School Kwatrecht

Duitse Atlantic Wall Radarpost - Goldammer

WOI en II Munitiedepot De Ghellinck Zwijnaarde

Duitse gangen onder centrum Gent WOII

Publieke WOII Schuilplaatsen Groot Gent

Het Fort van Eben Emael

KW-linie

WO I - Kwatrecht - Melle

18 daagse veldtocht gekoppeld aan TPG

Neergestorte B17 te Kwatrecht 19-09-1944

De bevrijding WO II van de regio rond TPG

Details van de legers:

Gesneuveldenlijsten:

Contact en onbeantwoorde vragen

Media-aandacht

Copyright

Links

Valt het huidige beeldenstorm en doen verwijderen van standbeelden van in hoofdzaak Leopold II nog goed te praten in naam van Black Lives matters? (16/06/2020)

Valt de huidige beeldenstorm zoals men die heden bijna dagelijks in de nieuwsuitzendingen kan vaststellen in België (en ook de omliggende landen) in het kader van Black Lives Matter nog te verantwoorden?

In België toont het zich vooral door massale jacht op alles wat zeer kortbij het koloniale verleden van België aansluit. Dit wordt dan nog eens in hoofdzaak doorgetrokken op één en dezelfde zondebok die zeker niet vrijuit zal gaan voor zijn daden maar nu ook niet als de enige dader dient aanzien te worden, namelijk Koning Leopold II. Ter info, in zijn ganse koninklijke periode heeft die nooit een voet op grondgebied Congo gezet, ook al was het tot 1908 zijn eigen privé-kolonie

Toch valt deze vorm van protest niet meer te aanvaarden omdat men zich nu wel letterlijk kan gaan afvragen waar dit begint maar vooral waar dit zal eindigen? Wil dit zeggen dat voortaan het volk zonder enige inmenging beslist wat dient te verdwijnen uit ons straatbeeld en wat dient te blijven? Is dat dan democratie en het nieuwe draaiboek van hoe je dient om te gaan met uw geschiedenis en het bijhorende erfgoed?

Hetgene in de VS is gebeurd en aan de bron ligt van dit protest was inderdaad zwaar racistische politiegeweld met de dood van een zwarte man George Floyd tot gevolg. Dit valt inderdaad niet goed te praten en te ontkennen. Maar wordt dit nu allemaal opgelost door massaal dat patrimonium die hieraan gekoppeld kan worden te vernielen of te beschadigen? Bij dit alles dan nog gezwegen over de vele monumenten die hetzelfde lot ondergaan en hier uiteindelijk niets mee te maken hebben want niet alle protesterende blijken dezelfde kennis te hebben over wat wel degelijk gekoppeld is aan hun protest en wat niet. Geschiedenis is nu jammer genoeg iets dat is wat het is en vooral ook dient gezien te worden in het toenmalige wereldbeeld en het gedachtengoed van toen. Als je nu alles uit de geschiedenis gaat wissen dat niet meer voldoet aan de ideeën en normen van van nu, blijft er allicht binnenkort nog zeer weinig geschiedenis en bijhorend erfgoed over.

Door iets uit de geschiedenis te wissen ga je het gedachtengoed niet laten verdwijnen. Het zal zelfs in het algemeen de kennis over wat men wil doen vergeten nog verslechten. Nu bieden bv beelden van Leopold II nog de mogelijkheid er enige duiding aan toe te voegen en zo de bevolking via correcte duiding de ware toedracht van deze persoon bij te brengen. Door het nergens nog effectief te tonen, blijft de blaam maar verdwijnt ook meteen de duiding mee. Het zijn allicht net zaken zoals die standbeelden die maken dat het thema nog besproken zal blijven en daardoor niet vergeten zal geraken.

Willen we misschien ook niet vergeten dat ook alle andere grote koloniale staten zoals Groot Brittannië, Frankrijk, Spanje, Portugal, Nederland,... zich allen aan gelijkaardige uitbuiting en leegpersen van hun kolonies bezondigden. Instanties als de katholieke kerk gingen vlot mee in de werking van die kolonies (en dus ook de bijhorende misbruiken)

Is het zoals we nu bezig zijn met alles uit het straatbeeld te wissen dat maar naar Leopold II verwijst, ook al zijn bouwkundige verwezenlijkheden te laten verdwijnen. In dat geval gaan heel wat historische gebouwen in Brussel, Antwerpen en Oostende nog tegen de vlakte moeten gaan. HIeronder een kleine bloemlezing zoals terug te vinden op Wikipedia:

Brussel

  • Het koninklijk Paleis
  • Het kasteel van Laken
  • De koninklijke Serres te Laken
  • De basiliek van Koekelberg (heeft hij nooit afgewerkt geweten)
  • Onze Lieve Vrouwekerk van Laken
  • Het Justitiepaleis
  • De Tervurenlaan
  • Het koninklijk museum van Midden Afrika in Tervuren
  • Het koninklijk museum voor Schone kunsten van België
  • Het Jubelpark

Oostende

  • De Koninklijke Gaanderijen
  • De Koninklijke villa
  • Het Maria Hendrikapark
  • De Koninklijke stallingen en bijhorende tennisclub
  • The Royal Yacht club
  • De De Smet de Naeyerbruggen
  • De Koninklijke Golfclub Oostende
  • Basisontwerp Palais des Thermes

Antwerpen

  • De Antwerpse Zoo
  • Het Centraal station
  • Het koninklijk museum voor Schone kunsten.

Doe aub eens de moeite ook op te zoeken wat er onder zijn bewind aan positieve zaken is verwezenlijkt want dat is ook heel wat. Jammer genoeg lees je dat amper terwijl er toch heel wat zaken bijzijn die je niet zou verwachten onder zijn beleid verwezenlijkt te zien.

Als je dan op de radio op 16/06/2020 in het programma "De Wereld van Sofie" moet horen dat "er nog altijd mensen zijn die die toestanden levendig herinneren"... Stelt zich dan niemand vragen. Die man is in 1909 overleden. Ik kan mij niet voorstellen dat er nog veel 111 jarigen zijn die op dit moment wakker liggen van Koning Leopold II?

Vraag jullie dan misschien ook eens af of jullie denken dat er nog veel personen gaan overblijven als je enkel nog standbeelden gaat bewaren van degenen die volgens de huidige maatstaven nog niets mispeuterd hebben. Ik hoop dan inderdaad nog iets meer over te houden dan wat idiote voetballers want dan vraag ik mij sterk af wat toekomstige gidsen nog gaan moeten vertellen over standbeelden in de straat.

Respect voor uw geschiedenis begint met respect van wat hier nog aan herinnert, ook al is dit niet altijd volgens het huidige maatschappijbeeld even rooskleurig. Het blijft uw geschiedenis.

Als we dan ook nog eens gaan beginnen over een pardon van het land over zijn verleden naar het huidige Congo toe. Moet dit dan enkel door België gebeuren? Waren wij de grootste kolonisator ter wereld? Wat is het nut dat mensen die heden ten dage niets meer te zien hebben met wat in een ver verleden is gebeurd, sorry zeggen tegen mensen die in een totaal ander land leven en ook totaal niets meer te zien hebben met waarover die sorry eigenlijk handelt.

Mvg
Luc Van de Sijpe
www.bunkergordel.be
info@bunkergordel.be